Sladkosti z cukrárny Justin v České Lípě vás nikdy nezklamou.
Paní Křenková z cukrárny Justin v České Lípě je známá tím, že si vše vyrábí sama. Co vše najdete v jejím světě plném sladkostí? To se dozvíte v našem článku.
S paní Lenkou jsem se sešla v loňském roce, přímo v její cukrárně, kde všechny úžasné dobroty vznikají. Povídaly jsme si spolu nejen o sortimentu, ale i umělecké cukrařině.
Co všechno můžeme ochutnat v Cukrárně Justin?
· klasickou výrobu zákusků: větrníky, laskonky, kremrole, atd.
· moderní cukrářskou výrobu: různé tvary dortů, specifické náplně a zdobení
· zdravé dorty: raw dortíky, lowcarb, dia, bezlepkové, bez cukru, bez laktózy
· uměleckou cukrářskou výrobu: dorty vyrobené na zakázku dle přání zákazníka
Chystáte nějaké novinky? Něco, co vás oslovilo nebo po čem se ptají zákazníci?
Novinky máme každý den, nikdy nemáme stejné dorty. Každý den tvoříme nové originály. Zákazníci mají rádi změny, a to se nám daří. Proto navštěvuji i různá školení, semináře, kde se naučím nové věci a zároveň mě to posouvá dál.
Jak často připravujete svatební dorty?
Svatební dorty připravujeme každý týden. Ale děláme pouze tři, abychom dodrželi kvalitu. Jsou nejčastěji dle přání nevěsty a ženicha. Vždy děláme společnou ochutnávku v příjemném prostředí naší kavárny. Domluví se schůzka, kde u šálku čerstvě pražené kávy představím snoubencům různé druhy náplní, korpusů a možnosti zdobení. Společně dojdeme k finální podobě svatebního dortu. Je to nádherná práce. Mám ji moc ráda.
Jak nejčastěji dorty vypadají, mají nějaký společný prvek? Nebo je to dort od dortu a záleží na vkusu nevěsty a stylu svatby, pro který dort vyrábíte?
Hlavní je, aby dort působil elegantně a ladil se stylem celé svatby. Většinou si snoubenci přejí dorty lehké, ovocné, s živými květy a čerstvým ovocem.
Nechávají někdy nevěsty volbu dortu na vás? Vymýšlíte také dorty vlastní?
K výrobě svatebních dortů přistupujeme vždy individuálně. Se snoubenci hledáme to nejlepší řešení. Někteří přijdou se svou představou a některým připravíme návrh my. Každý dort je pro nás velká výzva, a musí být vždy na 100 procent.
Jsou nějaké dorty vhodné třeba pro jarní svatbu, nějaké pro letní a jiné pro podzim a zimu?
Svatební dorty značně podléhají období. Na jaře chtějí hodně veselé květy a lehčí náplně. V létě osvěžující náplně a jednoduché tvary, a naopak v zimě objednávají více těžší a tučnější náplně a barevné tóny.
Jak to děláte, aby dorty vydržely nějakou dobu na svatební tabuli a zůstaly stále krásné?
Dort je nutné uchovávat v chladu, to je základ. Je lepší dopředu znát, kde se svatba koná a mít zajištěn chlazený úložný prostor. Pokud se domluvíme dle svatebního programu dne, dort dovezeme na místo a připravíme. Ono převést třípatrový dort není jednoduché, rozhodně nepatří na zadní sedadlo auta.
Objednávají si u vás nevěsty i něco jiného, než svatební dorty? Třeba nějakou sladkou část svatebního menu či rautu nebo svatební výslužky?
Objednávají si svatební koláčky a rozdávací dortíky, ty se dávají jako výslužka. Děkovací dorty jsou určené svědkům a lidem, kteří pro svatbu nejvíce udělali. Marcipánové postavičky se rozdají ostatním jako pozornost. Záleží, jak velká je svatba.
Zavedly jsme i mimo jiné řeč na to, jak zvládli situaci v období pandemie, jak funguje spolupráce se zaměstnanci a zda má čas a prostor někdy jen pro sebe.
Krize nás opravdu zaskočila, během dne nám ředitel objektu oznámil, že okamžitě musíme zavřít. My měli plné lednice dortů, zákusků, prostě všeho. Co s tím? To neprodáte, nesníte. Museli jsme většinu vyhodit, zavřít, a čekat, jak to bude celé pokračovat. Nebylo to jednoduché, a to i přesto, že jsme v provozu několik desítek let a máme vytvořenou jistou stabilitu. Teď nás naštěstí opět zavalila práce a snažíme se fungovat jako předtím.
A jak vypadá běžný pracovní den v cukrárně? Celý den se pohybuji mezi kuchyní a prodejním pultem. Dělám tu se svými zaměstnanci všechno. Nevyhýbám se žádné práci, myji nádobí, peču, zdobím, doplňuji zákusky do vitríny. Pokud má spolupráce fungovat, musíte jít zaměstnancům příkladem.
Volný čas? No, moc ho nezbývá. Ale s rodinou se snažíme naše společné chvilky co nejvíce užít.
Máte nějaký cíl, který byste chtěla v cukrařině ještě dokázat?
Mým snem je vytvořit opravdu velký umělecký dort, jaký můžete vidět v amerických soutěžích cukrářů, několika patrový, i přes metr vysoký, složený z různých uměleckých dílů. Jeho instalaci bych si představovala na velkém zámku, kde by patřičně vynikl.
Moc děkujeme za rozhovor. Věříme, že se našim čtenářům bude líbit. Přejeme hodně spokojených „mlsalů“. A nejen těch svatebních!
Musím se ještě pochlubit, že poděkováním jsem dostala výslužku. Vyhlášený dort, který nese název “Justin” jako jméno cukrárny (jedná se o čokoládový dort ze 70% čokolády) a další zákusky, které jsme si doma, jako spokojení mlsouni a fanoušci cukrárny, užili.
· ochutnávka dortu předem v cukrárně má význam v ujasnění vaší představy
· roční období může rozhodnout o typu svatebního dortu
· pozornost v podobě výslužek pro hosty a děkovacích dortíků pro svědky a největší pomocníky
· dort by měl ladit s celkovým stylem vaší svatby
· převoz dortu a uchování přenechte dodavateli
Kateřina Skočdopole, Tým Villy Hrdlička